Kommunikációelmélet kurzusportfólió

Kommunikációelmélet kurzusportfólió

Negyedik reflexió

2017. december 07. - Anna Hernádi

Ezen a héten Forgó Sándor A kommunikációelmélet alapjai című művének 127-148. oldalát olvastam el és fogom most feldolgozni. Itt a szerző alapvetően a metakommunikációs jelekkel, a testbeszéddel, mimikával foglalkozott. Hosszasan taglalta az arc lehetséges kifejezéseit és azok jelentését, a kéz jeleit illetve a testtartás kommunikációs jelentőségét.

Engem azonban sokkal jobban foglalkoztat, így olvasás közben is jobban lekötött az a rész, ahol azt taglalta, hogy a megjelenésünkkel mit üzenünk a világnak. Itt pedig nem szorítkozott az öltözetre és kozmetikázottságra, azokat a tulajdonságokat is kommunikációs elemekként kezelte, melyekre nincs semmilyen befolyásunk. Így a bőrszínünkkel, magasságunkkal, testalkatunkkal is üzenünk a világnak, hiszen származásunkra vonatkozóan sokat megtudhatnak így rólunk. Ezek az információközlések azonban sok esetben károsak is lehetnek a későbbi kommunikáció során, hiszen bizonyos előítéleteket ébreszthetnek a szemlélőben, itt pedig nem csak népcsoportokra gondolok. A szerző azt is példaként említette, hogy sokan úgy vélik, hogy egyfajta arcberendezéshez intelligens személyiség kell, hogy párosuljon, illetve fordítva. Régebben például a magas homlokú emberekről úgy tartották, hogy nagyobb hajlamuk van az agresszióra és kriminalizációra, így az adott egyént már a külseje alapján megbélyegezték és előítéletek mentén kezelték, nem hagytak neki feltétlenül esélyt, hogy bebizonyíthassa, hogy valójában értékes személyiség. Így a külsőnk alapján már sokszor elhelyeznek bennünket egy kategóriában, így fontos, hogy figyelmet fordítsunk a megjelenésünkre.

Forgó felsorol néhány olyan foglalkozást is, melyeknél elvárás egy bizonyos megjelenés és kiállás. Ide tartoznak a katonák, rendőrök, akiknek egyenruhát is kell viselniük és megkövetelik tőlük a jó kiállást és azt, hogy hivatalunknak megfelelően viselkedjenek. Illetve a tanároktól is elvárható az ízléses és példamutató megjelenés, mind ápoltság, öltözködés és viselkedés szempontjából.

 Irodalomjegyzék: 

Forgó Sándor: A kommunikációelmélet, 127-148. oldal, utolsó letöltés dátuma: 2017.12.07. URL: file:///C:/Users/Acer/Desktop/ELTE-PPK%20andro/3.%20félév/Kommunikációelmélet/0005_03_a_kommelmelet_alapjai_pdf.pdf 

A bejegyzés trackback címe:

https://kurzusportfoliokommunikacioelmelet.blog.hu/api/trackback/id/tr4913452299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása